dinsdag 24 april 2012

Niterói Contemporary Art Museum

Naam: Niterói Contemporary Art Museum
Opgeleverd: 1996



Dit project van Oscar Niemeyer is ontworpen in samenwerking met de ingenieur Bruno Contarini, waar hij regelmatig mee samenwerkte. Het staat in Niterói, een voorstad van Rio de Janeiro, Brazilië. Het is gesitueerd op een klif boven het water. De grote expositieruimte biedt een prachtig panorama over de Baai van Guanabara en de Suikerbroodberg.



Kenmerkend voor het gebouw is de ronde koepel, met een diameter van 50 meter, bestaande uit drie verdiepingen. Het gehele gebouw is zo'n 16 meter hoog en ligt boven een soort vijver. Deze vijver is 817 m² groot en is genaamd "Boa Viagem", wat "goede reis" betekend. Niemeyer verwoordde het als geheel "als een vijver", waarin het gebouw het centrale punt is. Via een breed, omhooglopend pad die erg organisch gevormd is, is de entree te bereiken. Het gebouw heeft een capaciteit van zo'n 60 bezoekers.



Een interessant weetje; in de film Oscar Niemeyer, an architect commited to his century, is Niemeyer al vliegend over Rio de Janeiro te zien in een UFO. Hij besloot om op de klif te landen en dat als uitgangspunt voor het museum te zien. Dus zo heeft het gebouw om twee redenen de bijnaam 'UFO'; het heeft de vorm van een UFO zoals de meeste mensen het kennen én Oscar Niemeyer heeft dat er zelf naar gemaakt.

I have always accepted and respected all other schools of architecture, from the chill and elemental structures of Mies van der Rohe to the imagination and delirium of Gaudi. I must design what pleases me in a way that is naturally linked to my roots and the country of my origin.
- Oscar Niemeyer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten