woensdag 18 april 2012

Catedral of Brasilia

Brasília is de nieuwe hoofdstad van Brasilie, in deze stad vind je ook de Catedral of Brasília ontworpen door Oscar Niemeyer. Het gebouw heeft hij ontworpen in 1959, het gebouw bestaat uit 16 betonnen pilaren tussen deze pilaren is glas aangebracht. De entree van het gebouw bevind zich ondergronds, in deze entree is geen natuurlijk licht en je word dus als het ware naar het natuurlijke licht in de kathedraal toegetrokken.
Hier zie je de gang om de kathedraal te betreden je word naar het licht toegetrokken. Dit noemen we "compressed space"
Catedral of Brasilia met zijn ondergrondse entree

Veel mensen denken dat Niemeyer zich heeft laten inspireren door de Metropolitan Catedral te Liverpool, wij denken dat hij zich ook wel in zekere maten heeft laten inspireren door dit gebouw maar dat hij toch zijn eigen toevoegingen heeft gedaan, hij heeft het gebouw zo open mogelijk ontworpen waarbij licht het sleutelwoord is. Hij heeft de 16 pilaren in de vorm van een hyperbool ontworpen. Oscar Niemeyer heeft zich sterk laten inspireren door de vormen van de vrouw, van golven en van bergen, dit zie je ook terug in zijn ontwerp in de vorm van de pilaren.

Catedral of Brasilía met zijn 16 hyperbolische pilaren.

Als je door de gang bent en in de kathedraal kijk je meteen naar het grote podium en alle banken staan ook opgesteld naar het podium toe. Het is een hele grote open lichte ruimte.
Een grote open ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten